Att göra innan målning

Att förbereda sig före målning är nyckeln till att uppnå en bra inredningsfinish. Inget slår ett bra målningsjobb, speciellt ett du har gjort själv. Ge dig själv den bästa chansen att lyckas genom att följa dessa instruktioner. Vad du kommer att behöva.

Innan du börjar, se till att du har rätt verktyg:

 1. Fyllmedel och påfyllningsblad
 1. Sandpapper
 1. Svamp
 1. Syntetfilamentborste 60mm
 1. Maskeringstejp
 1. Släpplakan

Använd spackel för att göra ytan slät

För en jämn lackyta måste du börja med en slät yta:

 1. Se till att området är rent och skrapa bort all lös färg eller gips.
 1. Om kanterna på hålet är spruckna, instabila eller om hålet är för stort, kommer en självhäftande lapp att göra jobbet lättare.
 1. Applicera ett lager fyllmedel över området och se till att det täcker alla hål, sprickor eller fläckar helt.
 1. Sprid ut fyllmedlet över området i flera riktningar och när området är täckt, använd ett enda nedåtgående slag för att ta bort eventuell överflödig produkt.
 1. När den är torr använd ett fint sandpapper för att ge det en lätt sand för en jämn, jämn yta.

Rengöring

För en jämn lackyta måste du börja med en slät yta

 1. Rensa utrymmet innan du målar. Ta ner eventuella gardiner, speglar och bilder, flytta ut möbler från rummet och täck större föremål med droppdukar. Ta bort alla fixturer och beslag du kan innan du målar och tejpa plast runt allt du inte kan ta bort.
 1. Borsta eller dammsug upp eventuellt damm och tvätta väggarna noggrant med Selleys Original Sugar Soap för att ta bort fett och smuts. Detta ger en ren yta som säkerställer bästa möjliga prestanda från din färg.
 1. Om ytan är i gott skick kan den målas efter eventuella fyllnings- eller rengöringssteg. Blanka ytor kan behöva slipas till en matt yta med ett medelstort sandpapper. Det finns inget behov av att slipa tillbaka till bart virke, bara tillräckligt för att grova upp ytan så att nästa färgskikt har något att ta tag i. Se till att ta bort damm som genererats efter slipning.

Maskering av området

Maskering innan du målar gör jobbet snabbare och renare:

 1. Använd en maskeringstejp av god kvalitet längs alla kanter du inte vill måla, inklusive lister eller fönster.
 1. Tryck ned kanterna på tejpen ordentligt för att säkerställa raka kanter.
 1. Ta bort maskeringstejpen i 45° vinkel innan färgen torkar helt. Om färgen är för torr kan maskeringstejpen slita sönder färgfilmen när den tas bort.
 1. Om färgen torkar innan tejpen tas bort, använd ett vass blad, skär kanten på tejpen innan du tar bort så att den inte drar bort färgen från väggen.
Dela artikel:

Relaterade artiklar