Så målar du köket

Del 1

1. Räkna ut storleken på dina väggar så att du vet hur mycket färg du ska köpa. I ett nybyggt kök kommer rummet att vara tomt på allt utom gips. Beräkna kvadratmeter av varje vägg genom att multiplicera rummets höjd med rummets längd. Lägg ihop alla väggar för att få summan. För en exakt siffra lägger du ihop alla stora utskärningar som fönster och dörrar och subtraherar dem sedan.

2. Köket får mycket uppmärksamhet, så välj din köksfärg med omtanke. De bästa köksfärgerna tenderar att ha en hög visuell effekt och smälter väl in med skåp och golv.

3. Att välja rätt typ av färgglans eller glans är viktigare i köket än i andra rum, förutom badrummet. Gradering av glans går från matt till platt, i ena änden upp till högblank (så glänsande att du nästan kan se ditt ansikte). De flesta människor väljer varken platt eller glansigt, utan väljer mellanvägen av äggskal, satin och halvblank färg


Del 2


4. har att göra med ett tomt rum med fräscha gipsskivor kommer köksväggarna inte att behöva städas mycket. Rengör annars. Alla ytor behöver inte rengöras. Om ytan ser ut och känns ren, kan den troligen bara grundas och målas. Om du inte är säker, var försiktig och rengör ytan.

5. Kök kan bygga upp fett i vissa områden, så det är bäst att noggrant rengöra väggarna med ett avfettningsmedel innan grundning. Anta att ovanför och runt spisen, ugnen och bänkarna måste rengöras med varmt vatten och avfettande medel. Dörrbeklädnad brukar också dra nytta av TSP-rengöringen. Avlägsna damm från av golvlister och annat med dammsugaren och en fuktig trasa eller tygduk.

6. Rengöring med TSP tillför vatten till ytorna, och vattnet måste torka helt innan målning. Under varma dagar, öppna fönstren och låt köket torka naturligt.

7. För rummet utan färdigt golv behövs ingen maskering och täckning. Färgdroppar som hamnar på undergolvet täcks av golvbeläggningen. Drapera stora föremål som skåp, apparater och bord med plastduk eller med maskeringsfilm. Om du använder en färgspruta, drapera plast över dörrar till intilliggande rum för att förhindra att färgdimman sprider sig till nästa rum.


Del 3


8. Applicera målartejp på trimningen och alla andra områden som inte kommer att målas. Tryck hårt på tejpen med fingrarna för att förhindra genomblödning.

9. Om en yta redan är målad och färgen är i gott och rent skick behöver den med största sannolikhet inte grundas. Omålade gipsskivor, bart trä och målade ytor i dåligt skick bör grundas. Applicera primern med rullen på stora ytor och med penseln på ytor som är för små för att rymma rullens bredd.

10. Bestäm vilka ytor som är tillräckligt stora för att rymma välten. Häll en liten mängd färg i brickan, blötlägg rullskyddet och rulla sedan ut överskottet noggrant. Rulla de stora utrymmena på väggen i ett W-mönster, som täcker sektioner på cirka en meter gånger en meter.

Del 4


11. Låt färgen torka i cirka två timmar. Doppa penseln i färgen och måla manuellt de områden som rullen inte kunde nå. Undvik dropp genom att applicera färgen minimalt och genom att borsta om. Områden som målades för mer än några minuter sedan kommer förmodligen redan att filmas över. Så, begränsa din omborstning till områden som nyligen målades.

12. Målarfärgerna fördjupas och når sin fulla potential genom att appliceras i två eller till och med tre lager. Låt minst färgen torka i minst ett par timmar, rulla sedan om och borsta om färgen en gång till.

13. När ska man ringa till proffsen? Att måla ett kök bör vara inom kompetensen för de flesta gör-det-själv-are, särskilt med tanke på den mindre skalan jämfört med andra delar av hemmet. Men du kanske vill låta en färgentreprenör måla ditt kök om det är stort, har en komplex layout eller högt i tak. En professionell målare kan ta sig till de undanskymda områdena, plus att de kan ta itu med den ofta ovanliga geometrin som finns i många köksutrymmen. Kontakta oss om du har frågor kring att måla ditt kök i Uppsala.

Dela artikel:

Relaterade artiklar