Måla lackat trä

Så målare du lackat trä steg för steg. Återge liv och glans till gamla möbler och golv. Behöver du hjälp så finns vi alltid till hands.

Del 1

 1. Täck golvet under fönstret eller dörren med tidningspapper eller mjölkpapp. Använd sedan målartejp för att maskera höljet på båda kanterna – korsningen med det inre fönstret eller dörrkarmen såväl som med den omgivande väggen. Det fungerar bäst att klippa ändarna av tejpen i 45-graders vinklar och att överlappa ändarna på båda bitarna. Om möjligt, försök att använda en enda lång bit tejp för att täcka dessa kanter.
 2. Använd en fuktig svamp och rent vatten för att skrubba bort smuts från fodringen. En grov skursvamp kan vara användbar här om fodringen är mycket smutsig. Men använd inte rengöringsmedel, som kan lämna rester som kommer att störa färgbindningen.
 3.  Om det finns spikhål, skåror, splitter eller andra skador på dina lister, fyll dessa områden genom att applicera träspackel med en speckelspade. Gör reparationen så jämn som möjligt med den omgivande fodringen. Låt träspacklet torka helt innan du går vidare till slipning. (Stora reparationsområden kan behöva torka över natten.)

Del 2

 1. Använd sandpapper för att jämna ut reparationsområdena och för att lätt repa ytan på trimlisten. Att ge ytan lite ”tand” hjälper primern och färgen att fästa.
 2. En bra slipning är extra viktig om du ska måla lackat trä. Börja här med 80- eller 120-korns sandpapper och flytta sedan till ett 220-grit papper för slutlig slipning. Med tidigare målat trä räcker det oftast med ett lätt slippass med korn 220-papper.
 3. Efter slipning, torka av trim och omgivande väggar fria från damm med en ren, torr trasa eller klibbduk.
 4. Att applicera en grundfärg är inte alltid nödvändigt, men det är en bra idé om du målar trä som lackats, eller om du lägger latexfärg över ett tidigare lager oljebaserad färg. Men om du målar trimlister som redan är målade med latexfärg (vilket ofta är fallet), så är det oftast inte nödvändigt med grundfärg.

Del 3

 1. Primerapplicering görs precis som standard-färgapplicering. Valet av vilken typ av borste som ska användas är ditt, men de flesta tycker att en 1- till 2-tums nylon/polyesterborste, antingen fyrkantsskuren eller vinklad, fungerar bra för att måla fönster och dörrlister. Fyrkantsskurna penslar tenderar att måla snabbare, men vinkelpenslar kan vara mer precisa och är ett bra val för mer intrikat lister, eller där du applicerar färg ända upp till en glaskant.
 2. Den bästa tekniken för de flesta är att hålla penseln som en penna eller penna, applicera färgen med långa, långsamma drag. Håll alltid en våt kant genom att dra borsten från våta till torra områden. Detta förhindrar att du applicerar färg på områden som precis har torkat, vilket kan lämna märken. Och du bör måla relativt snabbt, vilket också förhindrar märken.
 3. Låt primern torka helt innan du går vidare till nästa steg. Beroende på väderförhållandena kan detta ta så lite som en timme eller så mycket som flera timmar.
 4. Efter att primern torkat, applicera det första färgskiktet med samma teknik som används för primer. De flesta tycker att det är bäst att börja med den inre delen av listen, måla runt den del av listen som är närmast fönstret eller dörren.
 5. Måla sedan ömtåliga ytterkanter som gränsar till väggytorna. Eftersom du har målartejp applicerad kan du köra borsten rakt över tejpen (gå bara inte utöver det). Var noga med att inte falla för mycket färg över tejpen. Annars kommer den torkade färgen inte att separera lätt när det är dags att ta bort tejpen.

Del 4

 1. Avsluta med att måla de bredare ytorna som vetter mot insidan av rummet. Låt färgen torka helt (en timme till över natten, beroende på förhållandena).
 2. Efter att det första färgskiktet har torkat, inspektera täckningen för att säkerställa att det första skiktet har täckt listerna ordentligt. Vid behov kan du nu applicera ett andra lager färg.
 3. När man målar med en blank färg (standard vid målning av trälister) gillar vissa proffs att slipa det första lagret mycket lätt, vilket ger en ”tand” som hjälper det andra lagret att fästa. Om du gör detta, se till att inte överslipa, och se till att torka gjutformen fri från damm innan du applicerar det andra skiktet.
 4. Låt färgen torka ordentligt. Ta bort målartejpen först efter att färgen är torr. Försök inte att ta bort tejpen när den är våt. Men det är inte heller klokt att låta färgen härda och härda helt innan du tar bort tejpen, eftersom den torkade färgen ibland lossnar från formen. Vissa tejptillverkare rekommenderar att du väntar tills färgen är helt torr vid beröring, men inte mer än cirka 24 timmar, innan du tar bort tejpen.
 5. Dra bort tejpen i en jämn, konstant rörelse. Tejpen är tillräckligt stark för att skära igenom ett eller till och med två lager färg (utöver det kan tejpen själv gå sönder). Om tejpen inte skär igenom färgen rent, använd en vass kniv för att skiva färgfilmen innan du drar av tejpen.
Dela artikel:

Relaterade artiklar